Det finns en sak du bör veta innan du börjar fundera över din prinsesskostym – nämligen att det är skillnad på prinsessor och prinsessor. Hur de ser ut beror på var de kommer från och i vilken tid och värld de levde i. Så ska du klä ut dig till prinsessa bör du börja med att luska ut vilken typ av prinsessa du vill vara.

Disneyprinsessor

Varje Disneyprinsessa har sin egen magiska maskeraddräkt. För barnen är det lätt att klä ut sig och leva sig in i en karaktär de fått lära känna via filmen. En Disneyprinsessa är dessutom mer än bara en prinsessa – hon är ofta filmens huvudperson och hjälte. Klär du ut sig till en sådan blir du därför genast behandlad som en superstjärna!

Snövit, Askungen och Elsa är några kända prinsessor och om vi tittar lite närmre ser vi att det finns en röd tråd i prinsessornas klädsel. De är mer eller mindre alltid klädda i fotsida balklänningar med klara färger och gärna en liten puffärm till. När du klär ut dig till Disneyprinsessa är det såklart viktigt med en ordentlig balfrisyr som pryds av en tiara på toppen.

Historiska prinsessor

Vi förknippar gärna prinsar och prinsessor med historien. Vem vill väl klä ut sig till en modern prinsessa? Då finns risken att ingen ser vem man är utklädd till. Många kostymer är därför designade efter det som var moderiktigt på slotten i Europa från medeltiden fram till 1800-talet. Även här är det långa klänningar som gäller, även om färger och dekorationer är mer nertonade.

Självklart fanns det prinsessor även före medeltiden. Letar du efter en historisk prinsesskostym kanske en romersk eller egyptisk dräkt kan vara något för dig? Du kommer fortfarande känna dig kvinnligt vacker, men samtidigt mer exotisk och spännande än de vanliga prinsessorna. Känner du istället för att vara lite mer vild, trots att du är prinsessa, kan du dra på dig hornen och förvandlas till en tvättäkta vikingaprinsessa!

Kulturella prinsessor

Prinsessor ser inte likadana ut i alla kulturer. Om du någon gång sett Pocahontas vet du att det finns prinsessor som inte går runt i balklänning och klackskor. Indianprinsessan har sin egen kostym, precis som öken- och isprinsessan. Här är det mer fritt fram vid utformningen av prinsesskostymen och det viktigaste är att du tydligt visar var du kommer från genom din klädsel.

En isprinsessa klär sig ofta i blå färger och klara kristaller eftersom det visar tydligt att hon hör hemma bland snö och isberg. Det kan vara bra att ha ett trollspö med sig också, man vet ju aldrig. En indianprinsessa är däremot van att springa barfota i sol och värme. Hon klär sig gärna i jordnära färger och fjädrar hon hittat i naturen.

Vilken prinsessa vill du vara?

Har du luskat ut vilken typ av prinsessa du vill vara än? Som du ser finns det många typer och varianter av prinsesskostymer på marknaden. Det innebär att du har alla chanser att bli snyggast på festen och beundras av alla. För det är väl det som är poängen med att klä sig kungligt? Att vara just kung – eller prinsessa – för en dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *