Clownen har en lång historia som börjar i Egypten redan 2500 år f kr, men clownen som vi känner den härstammar från ”la commedia dell’arte” i 1500-talets Italien. De första cirkusclownerna ser vi på 17- och 1800-talet och den numer klassiska bilden av clownen med röd näsa skapades på 1900-talet. Clownens syfte var från början att roa, men genom åren har figuren tagit nya vägar.

Den onda clownen

Clownen var som sagt menad att roa men den onda clownen är inte, som man kan tro, någon ny företeelse. Kanske var det när Edgar Allan Poe 1849 skrev novellen Hoppgrodan som bilden av clownen som rolig började att förändras. Efter det har clownen gestaltas som ond i ett flertal böcker och filmer. Men det stora genombrottet för den onda clownen kom i samband med Stephen Kings It, 1986.

2015 spred sig en clownskräck över världen. En ond clown sågs smyga omkring på en kyrkogård i USA och strax började larmen komma om överfall orsakade av clowner. Dessa händelser ökade på den onda clownens rykte och fenomenet spred sig över världen. Något år senare var det dags i Sverige och flera överfall och skumma clowner rapporterades även här hos oss.

Halloween

Halloween är för många en härlig fest som lyser upp i den mörka höst kvällen. Ursprungligen var Halloween den natt då de irländska kelterna trodde att de dödas själar kom tillbaka till jorden, därav är de allra flesta Halloweenkostymer skrämmande eller efterliknar zombies, gärna med ihåliga ögon och blod rinnande i ansiktet. Folket klädde ut sig och gick runt och tiggde mat.

Halloween började firas så sent som på 1990-talet i Sverige, och var från början barnens högtid, men har på senare år blivit populärt allt högre upp i åldrarna. Att klä ut sig i läskiga dräkter och tigga godis är en favorit bland barnen, och du riskerar att få många påringningar på din dörr under denna kväll. Kanske du borde öppna dörren iförd en clowndräkt?

Clownen- en tacksam kostym

Vad är det som gör att clownkostymen passar så bra på Halloween? Jo clownen har ett påmålat stelt leende, som gör att det är svårt att uppfatta vilka känslor som egentligen döljer sig under masken. Detta i kombination med att det är svårt att uppfatta människan bakom dräkten och vilka intentioner denne har, gör att du upplever clownen skrämmande och mystisk.

Kostymen är också ofta väl tilltagen i form av en löst sittande overall, och det finns massor med olika varianter av denna dräkt. Alltifrån färgglada dräkter med prickar, rutor eller andra mönster, till mer enfärgade varianter i svart och vitt. Något alla dräkter har gemensamt är det stela påmålade leendet, högt hårfäste och ibland extra skrämmande med stora väl synliga tänder.

Clownkostymen för Halloween

Vill du göra succé? Vill du vara den person med den mest skrämmande kostymen på årets Halloweenfest, ja då ska du inte klä ut dig till nåt monster eller någon zombie, du ska tveklöst välja att klä ut dig till clown. Egentligen spelar det ingen roll om du väljer den goda clownen eller den onda. Du kommer garanterat att upplevas som skrämmande och obehaglig oavsett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *